Een payroll- of uitzendfactor lager dan 1,6%? Onmogelijk!

Payroll staat bekend om het uit handen nemen van het werkgeverschap en het overnemen van de werkgeversrisico’s. De personeelskosten die daarmee gepaard gaan zijn dan niet meer voor de werkgever, maar voor het payrollbedrijf. Dat is voor veel ondernemers, naast het voordeel van flexibiliteit, een reden om te gaan payrollen of uitzenden. Echter blijkt dat veel payroll- en uitzendorganisaties een erg lage (payroll)factor rekenen en daardoor geen wettelijke reserveringen geven. Dat betekent dat zij met de berekeningen in hun tarieven bepaalde arbeidskosten niet meerekenen, waardoor deze nog steeds bij u komen te liggen. Zij rekenen dan bijvoorbeeld het vakantiegeld (8%) of (kort) verzuim, niet mee. Het kan dan voorkomen dat u achteraf zelf deze kosten alsnog moet betalen. ‘’Pas hier goed mee op’’, aldus Thierry Götz van der Vet, directeur van Acceso BV. ‘’Voorkom dat u wordt verrast door onverwachte kosten en laat u daarom goed informeren over de totstandkoming van payroll- en uitzendtarieven.’’​​

Ondernemers en zeker zij die geen eigen personeelsafdeling hebben en dat is ongeveer 80% van alle werkgevers, weten niet altijd precies wat een werknemer kost. ‘’Daarom zijn er veel payroll- of uitzendbedrijven die hier misbruik van maken’’, aldus Götz van der Vet. ‘’Iedereen die regelmatig zich met de auto verplaatst in Nederland ziet af en toe borden waarop staat ‘payrollen voor een factor van 1.42.’ Met andere woorden, indien een werknemer €10,00 per uur bruto verdient, dan ontvangt deze payrollorganisatie daar €14,20 per uur voor. Dit klinkt voor ondernemers natuurlijk heel aantrekkelijk, omdat 1,42 een erg lage factor is. Echter, als alle arbeidslasten door het payrollbedrijf moeten worden afgedragen, dan is het onmogelijk voor een payrollbedrijf om met dat tarief rond te komen en dan zullen zij failliet gaan.

’’De arbeidskosten bestaan onder andere uit het brutoloon, de sectorpremie, whk-premie, premie ww-awf, de zorgverzekering, de ziektekosten 4%, kort verzuim, verlofdagen, feestdagen, de sociale verzekering, pensioenpremie, vakantiegeld, ziekteverzekering, etc. In een voorbeeld laat Götz van der Vet zien hoe de totale arbeidskosten eruit komen te zien wanneer een payrollbedrijf alle arbeidskosten mee berekent in haar tarief. Het betreft een voorbeeld van een werknemer die bij een metaalbedrijf werkt en €10,- bruto per uur verdient. De kosten zijn te zien per uur, per 38 uur, per vier weken en per jaar. De percentages die in het voorbeeld staan, komen vanuit de Belastingdienst  CAO, Pensioenfonds en het CBR.

‘’U ziet dat de kosten dan uitkomen op €16,76, wat geen factor 1,42 is maar 1,676. Nu begrijpt u ook mijn opmerking dat het uitzendbureau dan snel failliet is’’, zegt Götz van der Vet. ‘’Toch zijn er uitzend- of payrollbedrijven die u een factor van 1,42 aanbieden. Dat betekent dat u altijd nog extra kosten maakt of dat bepaalde afdrachten niet worden gedaan. Bijvoorbeeld afdrachten als vakantiegeld (8%) of verlofdagen. Bij factor 1,676 heeft het uitzendbureau of payrollbedrijf nog niets verdiend, alleen maar kosten gemaakt. Götz van der Vet benadrukt dat bij Acceso u altijd zeker weet dat alle afdrachten worden gedaan en dat u niet voor onverwachte kosten staan. ‘’Wij zijn all-inclusief. Het zal bij Acceso nooit voorkomen dat bepaalde arbeidskosten niet worden meegerekend in onze factor.’’

Götz van der Vet zegt het spijtig te vinden dat de overheid niet controleert op bedrijven die op deze manier te werk gaan. ‘’Toen wij in 2008 begonnen met Acceso, hadden we nog geen enkele werknemer aan het werk bij een inlener, maar waren al wel gecertificeerd volgens NEN-4400 en stonden in het register van de Stichting Normering Arbeid. In onze onwetendheid gingen wij er van uit dat het ook in het belang van de overheid was dat uitzend en payroll organisaties werken volgens de regels’’, aldus de directueur. ‘’Wij zijn nu 11 jaar verder en de overheid maakt een nieuwe wet (WAB), maar koppelt er niet aan dat alle organisaties die werken in de uitzend- of payrollbranche verplicht zijn om gecertificeerd te zijn en ingeschreven staan bij de SNA.’’

Volgens Götz van der Vet werkt de overheid hierdoor mee aan het faciliteren van niet bonafide uitzend- en payrollorganisaties. ‘’Helaas zijn in onze branche veel niet bonafide organisaties, die het niet zo nauw nemen met de werkgevers en de werknemers, waardoor veel bedrijven een behoorlijke schadepost hebben opgelopen, ja er zijn zelfs bedrijven die hierdoor failliet zijn gegaan. Wij geven onze klanten de mogelijkheid 30% van de rekening op een G-rekening te storten. Een G-rekening kan alleen gebruikt worden om belasting naar de belastingdienst te storten. Hierdoor is men wat betreft de BTW en loonheffingen gedekt voor de ketenaansprakelijkheid.’’

De wet WAB zegt dat als er payrolling plaatsvindt, dat alle arbeidsvoorwaarden moeten worden over genomen door het payrollbedrijf. ‘’U zult begrijpen als in de kosten ook nog een 13e maand, reisgeld extra vakantiedagen, enzovoorts moeten worden meegenomen, de kostprijs van payrolling aanzienlijk opgedreven zal worden. Het zal dus verstandig zijn een bureau te zoeken dat allocatief is, wat betekent dat zij vanaf het begin al een actieve rol speelt, vanaf het rekruteren van de werknemer tot en met de verloning. Dan wordt het geen payrollen meer, maar is het uitzenden. Bij uitzenden, mag gewoon de CAO van de ABU of NBBU worden gehanteerd, waardoor de prijs binnen de perken blijft.’’

‘’U moet wel bedenken dat een werknemer met een contract voor bepaalde tijd ten opzichte van een werknemer met een contract voor onbepaalde tijd sowieso 5% duurder wordt per 1 januari 2020. Ook dit is een maatregel welke in de wet WAB staat. Dat geld dus voor alle werknemers met een contract voor bepaalde tijd, en het maakt niet uit of deze via uitzenden, payrollen of gewoon op uw eigen loonlijst staan,’’ aldus Thierry Götz van der Vet.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel of überhaupt nog vragen hebben, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Thierry Götz van der Vet
Directeur Acceso BV
nl_NLDutch
nl_NLDutch
Secured By miniOrange